Melodia Fanfare Orkest (MFO) – OUT OF THE BOX

24 maart 2018, in de Katholieke St. Josefkerk in Luttelgeest, (de kerk staat te koop en wordt niet meer gebruikt als kerk, maar wel door ons, want het is nog altijd een prachtige concertzaal). Tijdens het voorjaarsconcert van MFO op 24 maart 2018 vraagt dirigent Hans Jonker halverwege de avond aan het publiek om even te wachten, even iets voor jezelf te doen, contact te maken met je buren bijvoorbeeld, want hij moest 3 ukeleles stemmen.

STOP! Opnieuw, dit gelooft toch niemand… (noot 1)

Tijdens het voorjaarsconcert van MFO op 24 maart 2018 laat dirigent Hans Jonker het publiek de Pentatonische toonladder zingen. Ook de leden van MFO zingen mee.

STOP! STOP! Dit gelooft toch niemand, geen enkele lezer. Opnieuw. (noot 2)

Tijdens het voorjaarsconcert van MFO op 24 maart 2018 is een hoofdrol weggelegd voor Maarten van Maldegem, de man van de percussie. Hij had slechts twee drumstokken tot zijn beschikking. Hij wist de zaal te boeien tot de laatste slag.

STOP!! Hallo, dit kan toch niet waar zijn! (noot 3)

Noot 1. En toch is dit waar gebeurd. MFO heeft actie gevoerd om volwassenen aan het musiceren te krijgen. Diverse dorpsgenoten gaven zich op, zij wilden graag een instrument leren bespelen. En daaronder waren 3 aanvragen om ukelele-les te mogen hebben. De Ukelele is een muziekinstrument en ook daar kon dirigent Hans Jonker les in geven, dus van harte welkom. Twee van deze cursisten zijn werkzaam in het onderwijs en nemen deze vaardigheden mee het klaslokaal in. Tijdens het concert was er een mooie demonstratie van de ukelele, zelfs samen met de fanfare.

Noot 2. En toch is dit waar gebeurd. Tijdens het voorjaarsconcert trok Hans zijn sportschoenen aan en sprong de noten. Daarmee daagde hij het publiek uit om de noot te zingen die hij sprong. U weet vanzelfsprekend dat een pentatonische toonladder een vijftonige reeks is, bijvoorbeeld C-D-E-G-A. je hoort ze veel in de blues. Het was hard werken voor de dirigent, grote sprongen, veel sprongen, zweten! Het publiek zong mee, uit volle borst. En het klinkt goed in deze voormalige kerk. Wat knap om iedereen, onverwacht, zo actief te laten meedoen tijdens een concert.

Noot 3. En toch is dit waar. Maarten had slechts een stoel en twee stokken. Hij drumde, “luchtdrumde”, en de andere leden van MFO produceerden zijn ritmes, klanken. Zelfs een slok water drinken werd in klank omgezet. Het was hilarisch en zo goed tegelijkertijd. De kinderen in de zaal zaten op het puntje van hun stoel en genoten volop.

https://www.melodia.nl/fotoalbum/ kunt u bekijken als u denkt: dit kan niet waar zijn.

Tot zover het enthousiaste verhaal van iemand uit het publiek, waarvoor dank.

Vanaf deze plaats wil ik iedereen bedanken die meegewerkt heeft aan deze bijzondere avond, met name dank voor de beheerders van de kerk, die ons de mogelijkheid hebben geboden om deze prachtige locatie om te bouwen tot een sfeervolle concertzaal.

Bovendien danken wij Boerderijwinkel Verhage, De Orchideeën winkel, Tuincentrum Grimme, Keurslager Pees (die van de snertactie) en Van Benthem Bloemen voor het sponsoren van de prijzen voor onze verloting!

Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op onze website en noteer 24 november alvast in uw agenda, dan vieren we dat we dit jaar 60 jaar bestaan!

Hartelijke groet van de voorzitter, Marna Jongsma