Alle ingredienten om er een mooie avond van te maken waren aanwezig zaterdag 25 maart: De uitstekende locatie boerderij-herberg Lavandula met een aangename akoestiek. Twee enthousiaste dirigenten , Hans Jonker voor MFO en Hilda van Maldegem voor de jeugd. Een geinspireerde schilderes Loena Spoor die bij de gespeelde nummers haar gevoelens kleurrijk op het doek zette. Een lyrische spreekstalmeester Arie Kamphuis die de diverse muziekstukken aankondigde. Belichting, geluid en beamerpresentatie; alles van prima kwaliteit.

Het openingsnummer was een echte Fanfare, gecomponeerd door Geert Jan Kroon dirigent van Flevo Brass Emmeloord. De vier cornettisten schitterden in hun solistische partij. Het tweede nummer ‘Consolation’ in een bewerking van Jan de Haan werd ingetogen en mooi vertolkt. ‘The Power of the Megatsunami’ van Carl Wittrock is een indrukwekkend stuk dat veel emotie oproept. Wellicht was daardoor de inzet niet vlekkeloos, maar het angstige onafwendbare onheil en de daarop volgende serene berusting kwam hoor- en voelbaar tot uiting. ‘Lux Aurumque’ in een arrangement van Hans Jonker, heeft een heel andere structuur. Opkomende en wegstervende dissonanten en wringende klankkleuren, waarmee Loena Spoor zich in haar schilderwerk kon uitleven. Of iedereen deze muziek evenveel kan waarderen is wellicht de vraag. Na ‘Kaleidsoscope’ van Stuart Johnson volgde ‘African Symphony’ waar Arie in de juiste trance op djembe zich helemaal kon uitleven.

Na de pauze presenteerde de jeugd zich o.l.v. Hilda. Fris en fruitig werden een aantal werkjes mooi muzikaal gespeeld. In ‘Old Paintings’ dirigeerde Hilda Melodia-totaal.

‘Jospeh and the amazing technicolor Dreamcoat’ van Andrew Lloyd Webber is gebaseerd op het bijbelse verhaal van Jozef met z’n veelkleurige mantel. Bij de aankondiging en uitleg droeg de presentator zo’n veelkleurige mantel, die hem daarna letterlijk van zijn lijf werd gescheurd. Gelukkighad hij meer om z’n lijf dan alleen die mantel. Een aangenaam luisterstuk Evenals ‘Bessarabyanke’ een klezmerwerkje dat in razend tempo werd uitgevoerd. Tijdens het slotnummer ‘Welcome to the Jungle’ gingen de opzwepende rockers Kasper en Maarten op electrische gitaar, volledig uit hun dak.

Een avond met prachtig gespeelde muziek. Aan het eind kregen dirigenten en alle bijzondere medewerkers bloemen als dank. En de muzikanten, ja ……. die moesten het doen met het applaus van het publiek. Er volgde nog een geanimeerde nazit.

Met veel genoegen kan Melodia op dit voorjaarsconcert terugzien.

Gerbar S. A