Dorpskrant juli 2018

U heeft ons vast wel voorbij zien en horen komen de laatste tijd in het dorp. Allereerst als collectant van het Prins Bernhard Cultuurfonds of te wel het Anjerfonds. Mede dankzij uw bedrage aan deze collecte, waarvan de helft rechtstreeks ten goede komt aan MFO, hebben wij een nieuwe bastrombone kunnen kopen.

Naast de anjeractie hebben wij in het dorp nieuwe donateurs gezocht. Het is heel fijn dat veel mensen MFO waarderen en willen steunen! Door deze (financiële) steun in de rug kunnen we dorpsactiviteiten voorzien van een vrolijke noot, kinderen in aanraking brengen muziek en instrumenten aanschaffen en onderhouden.

Alle gevers en nieuwe donateurs hartelijk bedankt!

Even door over de nieuwe trombone, het is een prachtig instrument. Voor de kenners; het is een bastrombone van het merk King met twee extra ventielen naast de schuif. Hiermee kunnen er extra lage noten gespeeld worden. De beker is groter dan bij een normale trombone wat zorgt voor de perfecte klank en balans. Het is dus niet alleen voor de speler een geweldig instrument maar ook voor de rest van onze leden een plezier om te horen.

Bestuurswissel

Piet van der Meulen zijn tijd als algemeen lid binnen het bestuur van Melodia zit er na 5 jaar op. Piet heeft veel voor MFO gedaan. Of er nou extra tafels of mobiele pinautomaten bij een optreden nodig waren; Piet had het al geregeld voor iemand anders op het idee kon komen.

Piet, bedankt voor de tijd en de energie die je in MFO hebt gestoken.

Ondergetekende neemt met een frisse blik Piet zijn plek in.

24 November 2018

We zijn bij MFO bijna weer klaar met dit seizoen. We hebben lekker gerepeteerd en leuke optredens gehad; het is tijd voor vakantie. Eind augustus gaan we er weer tegen aan, want we hebben iets te vieren!

Misschien heeft u het al ergens opgevangen maar in november vieren we het 60-jarig bestaan van Melodia. We zijn druk bezig met het programma voor ons optreden.

Reserveert u zaterdag 24 november 2018 alvast in uw agenda en laat u verrassen door deze 60 jaar jonge vereniging! We zien u graag.

Kasper Schippe

1958 – MELODIA 60 – 2018

Deze maand start een muziekproject in de groepen 4 van de Rank en de Klipper. Na de zomervakantie zijn ze groep 5, en krijgen de lessen een vervolg. De scholen zijn dan samengevoegd. De blaasinstrumenten worden ter beschikking gesteld door MFO. Hans Jonker verzorgt de lessen.

Enkele jaren geleden hebben we de avond4daagse op de laatste avond verwelkomd met muziek bij de Bosfluiter. Dit jaar hebben we dit weer opnieuw gedaan bij de kantine van Tonego. Gezien de reacties gaan we dit leuke evenement opnemen in ons jaarprogramma.

Ook dit jaar zijn we weer aanwezig met een kraampje op de braderie van het dorpsfeest. Een mooie gelegenheid voor iedereen om informatie in te winnen over MFO, of is het nog steeds Melodia? De mogelijkheden voor jong en oud om met muziek te beginnen. Alleen blaasinstrumenten of ook gitaar, contrabas of ukelele? Klassiek of pop?

Cultuur kan niet zonder de Anjeractie. Elk jaar komen we eind mei of begin juni weer langs voor de Anjeractie. Leuk voor het Anjerfonds, maar ook voor onze vereniging. We krijgen namelijk de helft van het gecollecteerde bedrag weer teruggestort op onze bankrekening door het Anjerfonds. Dit jaar was de opbrengst 1130 euro en de helft daarvan is een mooi bedrag. Verder kunnen we bij aanschaf of vervanging van instrumenten, een beroep doen op het Provinciaal Anjerfonds Flevoland voor een bijdrage. Dit jaar is de bastrombone echt aan vervanging toe.

Op donderdagavond 28 juni gaan we met muziek door de bebouwde kom van Luttelgeest. Dit keer niet vanwege onze snertactie, want die komt in het winterseizoen. Nu willen we ons aantal donateurs weer op peil brengen. Bent u al donateur, dan is dit een gelegenheid om uw jaarlijkse bijdrage te verhogen. De buitenwegen worden niet vergeten, maar komen later op de agenda. Dit jaar wordt de bijdrage in september opgehaald of geïncasseerd middels de automatische incasso.

Zet alvast de datum 24 november in uw agenda voor het evenement: MELODIA 60

Albert Posthumus.

Melodia Fanfare Orkest (MFO) – OUT OF THE BOX

24 maart 2018, in de Katholieke St. Josefkerk in Luttelgeest, (de kerk staat te koop en wordt niet meer gebruikt als kerk, maar wel door ons, want het is nog altijd een prachtige concertzaal). Tijdens het voorjaarsconcert van MFO op 24 maart 2018 vraagt dirigent Hans Jonker halverwege de avond aan het publiek om even te wachten, even iets voor jezelf te doen, contact te maken met je buren bijvoorbeeld, want hij moest 3 ukeleles stemmen.

STOP! Opnieuw, dit gelooft toch niemand… (noot 1)

Tijdens het voorjaarsconcert van MFO op 24 maart 2018 laat dirigent Hans Jonker het publiek de Pentatonische toonladder zingen. Ook de leden van MFO zingen mee.

STOP! STOP! Dit gelooft toch niemand, geen enkele lezer. Opnieuw. (noot 2)

Tijdens het voorjaarsconcert van MFO op 24 maart 2018 is een hoofdrol weggelegd voor Maarten van Maldegem, de man van de percussie. Hij had slechts twee drumstokken tot zijn beschikking. Hij wist de zaal te boeien tot de laatste slag.

STOP!! Hallo, dit kan toch niet waar zijn! (noot 3)

Noot 1. En toch is dit waar gebeurd. MFO heeft actie gevoerd om volwassenen aan het musiceren te krijgen. Diverse dorpsgenoten gaven zich op, zij wilden graag een instrument leren bespelen. En daaronder waren 3 aanvragen om ukelele-les te mogen hebben. De Ukelele is een muziekinstrument en ook daar kon dirigent Hans Jonker les in geven, dus van harte welkom. Twee van deze cursisten zijn werkzaam in het onderwijs en nemen deze vaardigheden mee het klaslokaal in. Tijdens het concert was er een mooie demonstratie van de ukelele, zelfs samen met de fanfare.

Noot 2. En toch is dit waar gebeurd. Tijdens het voorjaarsconcert trok Hans zijn sportschoenen aan en sprong de noten. Daarmee daagde hij het publiek uit om de noot te zingen die hij sprong. U weet vanzelfsprekend dat een pentatonische toonladder een vijftonige reeks is, bijvoorbeeld C-D-E-G-A. je hoort ze veel in de blues. Het was hard werken voor de dirigent, grote sprongen, veel sprongen, zweten! Het publiek zong mee, uit volle borst. En het klinkt goed in deze voormalige kerk. Wat knap om iedereen, onverwacht, zo actief te laten meedoen tijdens een concert.

Noot 3. En toch is dit waar. Maarten had slechts een stoel en twee stokken. Hij drumde, “luchtdrumde”, en de andere leden van MFO produceerden zijn ritmes, klanken. Zelfs een slok water drinken werd in klank omgezet. Het was hilarisch en zo goed tegelijkertijd. De kinderen in de zaal zaten op het puntje van hun stoel en genoten volop.

https://www.melodia.nl/fotoalbum/ kunt u bekijken als u denkt: dit kan niet waar zijn.

Tot zover het enthousiaste verhaal van iemand uit het publiek, waarvoor dank.

Vanaf deze plaats wil ik iedereen bedanken die meegewerkt heeft aan deze bijzondere avond, met name dank voor de beheerders van de kerk, die ons de mogelijkheid hebben geboden om deze prachtige locatie om te bouwen tot een sfeervolle concertzaal.

Bovendien danken wij Boerderijwinkel Verhage, De Orchideeën winkel, Tuincentrum Grimme, Keurslager Pees (die van de snertactie) en Van Benthem Bloemen voor het sponsoren van de prijzen voor onze verloting!

Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op onze website en noteer 24 november alvast in uw agenda, dan vieren we dat we dit jaar 60 jaar bestaan!

Hartelijke groet van de voorzitter, Marna Jongsma

Out of the box!

Voorjaarsconcert 24 maart

Toegangsprijzen voor ‘Out of the box’ zaterdag zijn € 7,50. Donateurs € 5,00 en de kinderen zijn gratis. Dit is inclusief een consumptie.

Haaksbergen

Dacht dat ik een ernstig verdwaald was aan het begin van de maand. Wordt Luttelgeest het nieuwe Haaksbergen wat wedstrijden op natuurijs betreft? Het zag er wel zo uit. Helaas was alles van korte duur maar wat was het weer leuk om even de benen te kunnen strekken. De kinderen hebben veel kunnen oefenen en meegenieten van de tradities van de ouders. Het was een mooie afsluiter van de SNERTactie van ons eind januari.

Ondertussen zijn we weer bijna dag en nacht aan het studeren voor ons voorjaarsconcert op 24 maart in het Katholieke kerkgebouw. 60 jaar oud en dat gaan we vieren dit jaar. Daarom dit keer met een bijzonder optreden van een bijzondere muzikant als hoofdonderdeel. Maar we hebben nog meer verassingen in petto tijdens deze avond. Dus maak jullie agenda’s vrij en kom samen met ons het jubileum vieren. Lukt dit echt niet? Houdt dan onze facebook pagina in de gaten voor de tv-opnames.

Volgende maand gaan het hebben over het koninklijk echtpaar en Luttelgeest. Maar daar kan ik nu nog niets over vertellen, topsecret…….

PvdM