Toen ik op de basisschool zat, mocht ik een aantal proeflessen nemen op de bugel. Zo jong als ik was, zo slecht speelde ik op de geleende bugel. Des te meer ik er op speelde, des te meer ik het toeteren leuk begon te vinden. Ik ging op les en leerde begrijpen wat ik speelde en hoe ik het spelen moest.

Toen ik bij B.V. Toetie, ons jeugdorkest, ging spelen, voelde het echter alsof ik weer voor het eerst mijn instrument bespeelde. Het samen muziek spelen tegenover het alleen spelen was net een andere wereld. Het voelde niet slechts alsof ik degene was die speelde, maar ook alsof ik zelf bespeeld werd. De dirigent sleepte ons allemaal mee en toch waren wij degenen die de muziek maakten. Dit gevoel moet iemand zelf meemaken om het te begrijpen.

Toen ik bij Melodia ging spelen, was het meespelen in het orkest nog overweldigender. Omdat er bij Melodia meer verschillende instrumenten bespeeld worden dan bij B.V. Toetie, werd ik van alle kanten omringd door allerlei mooie klanken die ik niet gewend was te horen. De grotere hoeveelheid aan samenspelende bugels liet me ook een andere kant van de bugel horen. Zo heb ik veel geleerd over andere instrumenten, maar nog meer over mijn eigen instrument. Simpelweg noten spelen staat namelijk niet gelijk aan muziek maken. Ik heb mijn instrument leren respecteren en het op mijn eigen manier leren spelen, mezelf leren uiten. Wanneer ik bijvoorbeeld ‘klein’ en zacht moet spelen, kan ik niet teveel spanning hebben in mijn eigen lichaam; alles is verbonden en de onnodige spanning zou te horen zijn.

Ook al kende ik aanvankelijk bijna niemand van Melodia, al spelende leerde ik de goedgezinde dirigent en muzikanten kennen. Het gevoel van eenheid tijdens het maken van muziek was hierbij de sleutelfactor: onze instrumenten zijn een verlenging van onszelf en de brug naar elkaar.

Met spijt zal ik door mijn nieuwe studie in augustus Melodia en B.V. Toetie moeten verlaten, maar de mooie herinneringen en behulpzame kennis die ik van de dirigenten en de muzikanten gekregen heb, neem ik met me mee! Ik ben dankbaar dat ik bij Melodia en B.V. Toetie heb mogen spelen, de ervaringen die ik er heb opgedaan kunnen niet goed genoeg worden verwoord.

Wie ook maar een begin wil maken aan het beleven van deze ervaring, kan op donderdag 26 juni en donderdag 3 juli van 18:45 uur tot 19:30 uur proeflessen nemen. De persoon met wie u hiervoor contact kunt opnemen, is Rozemarijn de Lange. U kunt haar (en de rest van het bestuur van B.V. Toetie) bereiken via b.v.toetie@gmail.com. De lessen zijn, net als muziek, voor jong en oud!

Geschreven door Karen Gil van der Graaf