Het lijkt een gewoon jaar te worden, dat wil zeggen dat er voor Melodia gewoon weer veel op het programma staat. Natuurlijk is daar eerst het voorjaarsconcert met een aantrekkelijk programma op een aantrekkelijke locatie. Zaterdag 8 maart in de Orchideeënhoeve kunt u alvast noteren in de agenda. Er staan in ieder geval twee werken op het programma die de aandacht zullen trekken. Arctic Funk van de Noorse componist Torstein Aagaard Nilsen is een werk waarbij de componist het uitgaansleven van de Noren in de lange poolnacht tot klinken brengt en dat is heftig. De gelouterde componist Jan de Haan zocht het dichter bij huis in zijn eigen Friesland, al doet de titel van het stuk anders vermoeden. Pierius Magnus klinkt Latijns, maar staat voor Grutte Pier, de Friese volksheld, die het leven van de in de middeleeuwen op expansie beluste Hollanders zuur maakte. Wie het zwaard van deze Friese reus wel eens bewonderd heeft in het Fries museum kan zich wel voorstellen hoe in die tijd meningsverschillen werden opgelost. Ook dit werk is kleurrijk en zeer beeldend.

25 jaar Hans Jonker

In december vorig was het 25 jaar geleden dat Hans Jonker bij Melodia zijn entree maakte als dirigent. Voor een aantal enthousiaste vaste supporters was dat de reden om Hans te verrassen met een passend cadeau. Het is een cadeau met een opdracht geworden namelijk een muziekstuk van zijn keuze uitgevoerd door Melodia tijdens het komende voorjaarsconcert. De keuze is gevallen op Le Carnaval des Animaux van de Franse componist en wonderkind Camille Saint-Saëns.(1835-1921). Het probleem is dat dit werk geschreven is voor 2 piano’s, 2 violen, 1 altviool, cello, contrabas, klarinet, harmonica en xylofoon. Het is wel duidelijk dat Melodia wat instrumentarium te kort schiet aangezien van bovengenoemde instrumenten alleen de xylofoon in ons bezit is. Nu is dit werk in het verleden al op vele manieren gearrangeerd maar niet voor fanfare , Hans gaat de uitdaging aan om dit te doen. De tijd is echter te kort om dat voor het komende voorjaarsconcert te realiseren dus wordt het verschoven naar volgend jaar. Dat geeft ook de mogelijkheid om er echt een spektakelstuk van te maken. Wij houden u op de hoogte.

Terug van weggeweest

Na een aantal jaren onderwijsavontuur op Curaçao was daar opeens weer Rozemarijn de Lange met haar altsax en ging op haar plekje zitten alsof ze nooit weg was geweest. Hopelijk geldt dat terugkomen ook voor Kasper Schipper en Hilde Langebeeke die helaas door hun ver weg studie Melodia verlaten.

Melodia wenst een ieder een 2014 waar muziek in zit.

Auke