Waarom is een fanfare stukken leuker om naar te luisteren dan een brassband?
Een fanfare heeft saxofoons…
In Melodia is de hele familie ’Saxofoon’ vertegenwoordigd. Naast het sprankelende geluid van de sopraansax kun je ook het zware donkerbruine geluid van de baritonsax ontdekken. Tussenin
bivakkeren de alt- en tenorsaxen.
Met een saxofoon kun je eigenlijk alles: van lekker rauw scheuren tot gevoelig vibrerend zingen.
Het is een veelgevraagd jazzinstrument, maar klassiek voegt het ook het nodige toe.

Actie

Als je van muziek houdt, goedkoop wilt winkelen, een goed gevoel wilt hebben en ruim gezien de cultuur een warm hart toedraagt, zorg dan dat je een ‘Voordeel Clubpas van POIESZ’ in je bezit krijgt.
Je steunt door in de supermarkt van POIESZ te winkelen de B.V. Toetie, het jeugdorkest van Melodia.
De Aktie loopt van 3 februari t/m 30 maart 2014 en de clubkaart is verkrijgbaar bij de winkel zelf.
Zie voor meer informatie op www.poieszsupermarkten.nl/jeugdsponsoractie en neem de kaart mee, als je gaat winkelen.

Voorjaarsconcert

‘What’s in a name?’ Er staat niet wat er staat. Mensen hebben een eerste indruk en nemen niet altijd de moeite verder te kijken (dan hun neus lang is). Zo ontstaan o.a. vooroordelen met soms verregaande consequenties.
Met muziek is dat net zo: we hebben een soort smaak en daar willen we niet van af, terwijl het vaak de moeite loont voorbij grenzen te gaan. Melodia heeft onder die noemer: ‘What’s in a name’, een interessant aanbod aan titels met intrigerende namen op het repertoire genomen en wil dat graag komende maand laten horen.

Op 8 maart is er weer ons voorjaarsconcert in de Orchideeёnhoeve, een locatie om trots op te zijn. Op het programma staan o.a. stukken met de titel ‘Artic Funk’, Distant Land’, ‘Pierius Magnus’. Achter de laatste Latijnse naam gaat niemand minder dan de Friese volksheld ‘Grutte Pier’ schuil. Zoals bij de compositie van ‘Hymn for Africa’ gedacht is aan Nelson Mandela.
Wat zegt een titel? Er ligt een hele wereld achter… fascinerend!

De B.V. Toetie laat zich deze avond ook zien en horen uiteraard. Zij voeren o.a. 2 stukken van echte klassieke componisten uit: Mozart en Beethoven, uiteraard gearrangeerd voor fanfare.
Twee bloeiende enthousiaste bands uit Luttelgeest: waarin een klein dorp GROOT kan zijn.

De ouderen onder ons kennen wellicht de leuke act van de 2 violen van Wim Kan. Hij laat een prachtige passage horen van vioolmuziek en praat er steeds doorheen, zodat de muziek bijna niet te horen is. ‘Daar komt ie weer, die prachtige passage’, roept hij steeds enthousiast en overbodig. Als uitsmijter stelt hij de luisteraar de vraag wat mooier is dan een viool.
Als variant daarop stel ik jou/U de vraag: ‘Wat is mooier dan een saxofoon? Twee saxofoons…!
En…. het mooiste is uiteraard het brede scala aan klanken van de hele fanfare…

Namens alle saxofonisten, toch zeker een stuk of 8,9 : Piet Talsma